Nintendo Switch Joy Con Reparatie

Nintendo Switch JoyCon Reparatie

Nintendo Switch JoyCon reparatie: De controllers (Joy-Cons) van de Nintendo Switch kennen een aantal veel voorkomende problemen welke meestal goed te verhelpen zijn.  Aangezien de aanschaf van een nieuwe controller nog steeds erg prijzig is, en het vaak buiten de garantie valt, loont het vaak om de Joy Con te laten repareren.

Een veel gezien defect is het “driften” van de controller. Zowel de normale Switch als de Switch Lite hebben hier last van.

Wat is JoyCon drifting?

Joy-Con drift is een probleem waarbij de linker of rechter analoge stick uit zichzelf willekeurige bewegingen uitvoert. Daardoor kun je moeilijk een gerichte actie uitvoeren met de analoge duim stick. Het defect wordt bij elk model Nintendo Switch gezien.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak  is voornamelijk te vinden bij slijtage van de koolstofbaantjes/contactpunten binnen in de analoge duimstick. Daarnaast kan vuiligheid of stof ook een rol spelen. Maar dat is veel minder voor de hand liggend aangezien de contactpunten redelijk goed afgeschermd zijn door een rubberen anti vuil folie. Doordat het een frequent voorkomend defect is gaan wij uit van een onderdeel wat van mindere kwaliteit is.

Hoe kun je het (zelf) verhelpen?
Om uit te sluiten dat het geen software of vuil gerelateerd probleem is, kun je zelf een controller/systeem firmware update uitvoeren indien beschikbaar. Verdenk je dat vuil een oorzaak is? Probeer dan de analoge stick met perslucht uit te blazen. Ten slotte is er nog een mogelijkheid om de sticks te kalibreren via de Nintendo Switch.

Testen en kalibreren van de JoyCon
Kalibreren van de controllers is een laatste optie om het weer naar behoren te laten functioneren.
Dit doe je als volgt:

 1. Maak de JoyCon los van de Switch
 2. Vanuit het Home menu ga je naar Systeem Instellingen
 3. Scroll naar beneden en selecteer Controllers en Sensoren
 4. Selecteer STICKS KALIBREREN en druk vervolgens de richtingsstick in op de controller die je wilt kalibreren.
 5. Volg de aanwijzingen op het scherm om de functionaliteit van de richtingsstick te controleren.

Bovenstaande troubleshoot kun je ook nazien op de website van Nintendo

Hall Effect Joystick: Permanente oplossing voor stickdrift 

Om het drift probleem voorgoed te verhelpen heeft het bedrijf Guli Tech een nieuwe techniek ontworpen als alternatief voor de analoge joystick. Deze heeft geen potentiometers meer op basis van koolstof materiaal, maar op basis van elektro magnetische velden d.m.v magneetjes, dit wordt Hall Effect genoemd. Een kleine sensor chip in de joystick herkent de X-Y positie waarin de joystick zich bevindt en vertaalt dat naar de controller. Dit maakt het allemaal veel duurzamer maar zal desondanks niet 10 jaar meegaan, het deel wat je met je duim beweegt kan na verloop van tijd ook wat lam worden. Maar het is zeker wel een grote stap vooruit. In theorie een goed concept maar nog weinig over te zeggen hoe het zich op de lange duur in de praktijk vertaalt

Voordelen:

 • Geen wrijvende delen, dus veel minder slijtage
 • Stickdrift is voorgoed verholpen
 • Nauwkeurige precisie dus betere game ervaring
 • te gebruiken in elke JoyCon/Switch Lite
 • Aan te bevelen voor de intensieve gamer
 • 6 maanden garantie

Nadelen:

 • Prijs t.o.v standaard analoge joystick
 • Nieuw produkt maar moet zich nog bewijzen

Wat repareren we aan de Joy-Con

Om het drifting probleem te verhelpen zal de analoge duimstick vervangen moeten worden. Daarvoor zal de behuizing open gemaakt moeten worden en het binnenwerk gedemonteerd.
Dit geldt ook voor andere reparaties aan de controller zoals het vervangen van schakelaars of een accu.

Zelf de reparatie uitvoeren?
De analoge 3D duimstick is te bestellen via de website.
De Hall Effect duimstick is te binnenkort te bestellen via de website

Nintendo Switch Custom Joy Con
error: Content is protected !!