Nintendo Switch Joy Con Reparatie

Nintendo Switch Joy Con Reparatie

Nintendo Switch Joy-Con reparatie: De controllers (Joy-Cons) van de Nintendo Switch kennen een aantal veel voorkomende problemen welke meestal goed te verhelpen zijn.  Aangezien de aanschaf van een nieuwe controller nog steeds erg prijzig is, en het vaak buiten de garantie valt, loont het vaak om de Joy Con te laten repareren.

Een veel gezien defect is het “driften” van de controller. Zowel de normale Switch als de Switch Lite hebben hier last van.

Wat is Joy-Con drifting?

Joy-Con drift is een probleem waarbij de linker of rechter analoge stick uit zichzelf willekeurige bewegingen uitvoert. Daardoor kun je moeilijk een gerichte actie uitvoeren met de analoge duim stick. Het defect wordt bij elk model Nintendo Switch gezien.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak  is voornamelijk te vinden bij slijtage van de koolstofbaantje/contactpunten binnen in de analoge duimstick. Daarnaast kan vuiligheid of stof ook een rol spelen. Maar dat is veel minder voor de hand liggend aangezien de contactpunten redelijk goed afgeschermd zijn door een rubberen folie. Doordat het een frequent voorkomend defect is gaan wij uit van een onderdeel wat van mindere kwaliteit is.

Hoe kun je het (zelf) verhelpen?
Om uit te sluiten dat het geen software of vuil gerelateerd probleem is, kun je zelf een controller/systeem firmware update uitvoeren indien beschikbaar. Verdenk je dat vuil een oorzaak is? Probeer dan de analoge stick met perslucht uit te blazen. Ten slotte is er nog een mogelijkheid om de sticks te kalibreren via de Nintendo Switch.

Testen en kalibreren van de Joy-Con
Kalibreren van de controllers is een laatste optie om het weer naar behoren te laten functioneren.
Dit doe je als volgt:

  1. Maak de Joy-Con los van de Switch
  2. Vanuit het Home menu ga je naar Systeem Instellingen
  3. Scroll naar beneden en selecteer Controllers en Sensoren
  4. Selecteer STICKS KALIBREREN en druk vervolgens de richtingsstick in op de controller die je wilt kalibreren.
  5. Volg de aanwijzingen op het scherm om de functionaliteit van de richtingsstick te controleren.

Bovenstaande troubleshoot kun je ook nazien op de website van Nintendo

Wat repareren we aan de Joy-Con

Als bovenstaande geen oplossing biedt voor het drifting probleem dan zal de analoge duimstick vervangen moeten worden. Daarvoor zal de behuizing open gemaakt moeten worden en het binnenwerk gedemonteerd.
Dit geldt ook voor andere reparaties aan de controller zoals het vervangen van schakelaars of een accu.

Zelf de reparatie uitvoeren?
De analoge 3D duimstick is te bestellen via de website.

Nintendo Switch Custom Joy Con
error: Content is protected !!