Nintendo Switch USB-C Reparatie


Nintendo Switch USB-C Reparatie

Wanneer je de Nintendo Switch per ongeluk een keer laat vallen terwijl de USB-C kabel aangesloten is dan kan het voorkomen dat de contacten in de USB-C connector beschadigt raken. Ook als de kabel (of een verkeerde kabel)  er scheef of geforceerd ingedrukt wordt, dan kan dat leiden tot verbogen of beschadigde contacten in de USB-C poort. Als gevolg hiervan kan de Switch niet meer opgeladen worden of geeft het geen beeld/geluid via het docking station.

De beschadiging is vaak nauwelijks met het blote oog te zien, daarvoor is al snel een vergrootglas nodig. De contact pennen zijn meestal verbogen of opgekruld, de connector kan niet meer hersteld worden. De enige optie is om een nieuwe USB-C connector te plaatsen.  Reparatie/vervangen van deze connector is een specialistische SMD soldeer klus.  En alleen met het juiste gereedschap goed uit te voeren. De omliggende componenten op het moederbord zijn gevoelig en makkelijk te beschadigen als er niet secuur te werk gegaan wordt.

Beschadigde USB-C poort Nintendo Switch
Nintendo Switch USB-C poort reparatie
Nintendo-Switch-Moederbord
Nintendo Switch USBC reparatie
Nintendo Switch USBC restauratie
USBC poort vervangen Nintendo Switch

Hoe vervangen we de USB-C connector

De Nintendo Switch wordt volledig gedemonteerd en het moederbord wordt uit de behuizing gehaald. Daarbij hoeft het LCD scherm niet verwijderd te worden, dus blijft stofvrij.
De USB-C poort bestaat uit 24 contact punten die opgedeeld zijn in 2 rijen. 1 rij bevindt zich onder de connector en is daardoor onbereikbaar voor de soldeerbout (foto 2). Deze contact pennen kunnen alleen m.b.v een rework station op het moederbord gesoldeerd worden.

De oude connector behandelen we eerst met flux en wordt vervolgens met een hete lucht station verwarmd en verwijderd. Daarbij is het van belang om de warmte zoveel mogelijk te beperken tot de USB-C poort. Omliggende componenten worden met speciale warmte werende tape afgeplakt om beschadiging te voorkomen.
Zodra de connector verwijderd is worden alle verbindingen op het moederbord voorzien van verse soldeertin en flux. Vervolgens moet het moederbord weer geleidelijk verwarmd worden en kan de nieuwe connector geplaatst worden.

ConsoleReparaties is ervaren op het gebied van SMD solderen en we hebben dan ook de juiste tools in huis om uw Nintendo Switch USB-C poort succesvol te vervangen. De reparatie duurt ongeveer 1 uur.

Tip

De Switch wil niet opstarten of opladen maar je ziet geen beschadigingen aan de connector?

De console kan vastgelopen zijn; houd de power knop 10 seconden ingedrukt, wacht daarna 5 seconden en schakel het weer in. Nog steeds geen leven in de Switch? Laat het enkele uren direkt op de adapter aangesloten. Test de werking van de adapter even op een ander apparaat (bv telefoon).

Geen resultaat? Er is dan een defect op het moederbord wat we ook voor u kunnen oplossen.

Nintendo Switch USB-C reparatie symptomen en klachten 

  • Geen beeld of geluid via het docking-station.
  • De USB-C connector is zichtbaar beschadigd.
  • De Nintendo Switch wil niet meer opladen (via dock en adapter)
  • De USB-C connector/pennen zijn zichtbaar verbogen.
  • De USB-C poort kun je bewegen en is losgebroken van het moederbord.

Heeft uw Nintendo Switch soortgelijke symptomen maar is de USB-C poort niet beschadigd? Dan kan het probleem een andere oorzaak hebben zoals een defecte accu of een defect ic op het moederbord.

error: Content is protected !!