PlayStation 3 HDMI encoder IC reparatie

PlayStation 3 HDMI Encoder IC reparatie

De HDMI encoder IC is een controller chip die o.a. het beeld en audio signaal naar de HDMI poort (aansluiting HDMI kabel) verstuurd. Een defecte PS3 HDMI controller IC kan veroorzaakt worden door bv bliksem inslag of kortsluiting. Maar ook wanneer je een HDMI kabel aansluit of verwijderd als de PS3 nog ingeschakeld is.

Andere oorzaken zijn: HDMI poort met aangesloten kabel raakt fysiek beschadigt door vallen van de console. Er wordt een kabel geforceerd ingestoken waardoor de pennen in de connector naar binnen schieten en sluiting maken. Maar ook de 4 ruis filters die tussen het IC en de HDMI poort zitten kunnen voor problemen zorgen.

 

Diagnose stellen van een defecte HDMI controller IC

Ga eerst na of de PS3 nog normaal opstart en de oranje harde schijf led een 15 seconde knippert.  Controleer de HDMI connector op beschadigingen. De symptomen van een defecte PS3 HDMI encoder IC zijn namelijk min of meer hetzelfde als bij een defecte HDMI poort.

  • Geen beeld en/of geluid
  • Alleen rood of blauw beeld of sneeuwachtig beeld
  • Lage resolutie kwaliteit, meestal 480P/576P
  • De PS3 schakelt zichzelf uit en aan
defecte PS3 HDMI controller IC
defecte HDMI controller IC
defecte PS3 HDMI controller IC

Tip!

Heb je 1 of meerdere bovenstaande klachten? Controleer dan vervolgens de HDMI poort op beschadigingen en sluit de PSs aan met een andere HDMI kabel en aansluiting op je tv. In 90% van de gevallen is namelijk de HDMI poort de boosdoener.

Defecte PS3 HDMI controller IC en nu?

Indien je nog garantie hebt op het apparaat dan kun je het bij Sony aanbieden voor reparatie. Meestal wordt het gewoon geaccepteerd tenzij er verdenkingen zijn dat het defect door de gebruiker veroorzaakt is. Denk hierbij aan een beschadigde HDMI poort. Reparatie kosten van Sony zijn 100 euro en meestal krijg je dan een gereviseerd toestel terug (dus niet je eigen console). Ander nadeel is dat de reparatie duur 3 tot 6! weken is.

Hoe repareren wij het defect?

Het probleem kan zich ook voordoen doordat ruisfilters of andere omliggende componenten defect zijn. Daarnaast kunnen verbindingen tussen de hdmi connector en het IC kunnen zijn verbroken. Dat soort zaken worden als eerste doorgemeten, is dat in orde dan zal de oude HDMI IC verwijderd worden.

Vervolgens wordt de nieuwe chip zeer nauwkeurig gepositioneerd en gesoldeerd en gecontroleerd op verbinding. Dit is absoluut geen klus voor de onervaren soldeerders en niet uit te voeren zonder het juiste gereedschap.

Op elk model PS3 is dezelfde HDMI encoder gebruikt: MN8647091

Veelgestelde vragen

Connect en disconnect een HDMI kabel niet te vaak en doe het alleen als de console en tv uitstaan. Zorg ervoor dat je een kabel met beleid aansluit, zo beschadig je de HDMI poort zelf ook niet.

error: Content is protected !!