PlayStation 3 HDMI poort reparatie

PlayStation 3 HDMI poort Reparatie

Als je de PS3 veel verplaatst of per ongeluk een keer laat vallen terwijl de HDMI kabel nog aangesloten is, dan kan het zo zijn dat de contact pennen in de HDMI connector beschadigt raken. De PlayStation 3 HDMI poort zal dan vervangen moeten worden om weer beeld en geluid te krijgen. PlayStation 3 HDMI poort reparatie is ook nodig als de connector “los” in het moederbord zit.

Je kunt de beschadiging vaak  met het blote oog al zien (zoals op foto 2). De onderste pennen zijn hier verbogen of naar binnen geschoven. Waarschijnlijk doordat een kabel er geforceerd ingestoken is. Reparatie/vervangen van een HDMI connector is een specialistische SMD soldeer klus en alleen met het juiste gereedschap goed uit te voeren. De omliggende componenten op het moederbord zijn gevoelig en makkelijk te beschadigen als je niet heel secuur te werk gaat.

PlayStation 3 HDMI poort reparatie
PlayStation 4 HDMI poort reparatie
PS4 HDMI traces damaged

In het verleden hebben we consoles van klanten aangeboden gekregen die geen SMD ervaring hadden, maar toch zelf een poging gedaan hebben m.b.v een verfbrander en een knots van een soldeerbout. Vaak is de toegebrachte schade door een verfbrander onherstelbaar. Of er gaat dan zoveel tijd en kosten in zitten dat aanschaf van een andere PS3 de betere optie is.

ConsoleReparaties is zeer ervaren op het gebied van SMD solderen en we hebben dan ook de juiste tools in huis om uw PlayStation 3 HDMI poort succesvol te vervangen. De reparatie duurt ongeveer 1 uur, de PS3 kan daarom vaak dezelfde dag weer afgehaald worden.

Tip

Test altijd eerst even met een andere HDMI kabel en aansluiting op de TV, dit om uit te sluiten dat het probleem niet ergens anders ligt.

Symptomen en klachten

  • De PS3 geeft geen beeld of geluid maar start wel normaal op.
  • De PS3 herstart zichzelf na verloop van tijd (soms het geval)
  • De HDMI connector/pennen zijn zichtbaar verbogen of naar binnen gedrukt.
  • De HDMI connector kun je bewegen en is losgebroken van het moederbord.

Heeft uw PS3  soortgelijke symptomen maar is de HDMI  poort niet beschadigd? Dan zit het probleem hoogst waarschijnlijk in de HDMI encoder IC. Deze kan een enkele keer defect raken, bv door bliksem inslag of kortsluiting.

Veelgestelde vragen

De HDMI poort is met 4 dikke ground/bevestigings pennen gesoldeerd in het moederbord en heeft 19 data pennen die stuk voor stuk op het moederbord gesoldeerd zijn met loodvrije tin.

Loodvrije tin heeft als eigenschap dat het een hogere smelt temperatuur heeft, dat maakt desolderen van componenten met grote aardvlakken lastiger. Het moederbord absorbeert door die aardvlakken meer warmte waardoor je ook langer en op hoge temperatuur moet verwarmen.

Om dit alles in 1 keer te verwijderen voegen we loodhoudende soldeer toe, dit dient voor betere warmte geleiding en geeft een solide verbinding. Vervolgens gebruiken we een temperatuur regelbaar hete lucht station om de poort in 1 keer eruit verwarmen.

Het moederbord wordt schoongemaakt en de data pennen voorzien van nieuwe soldeer en flux waarna de nieuwe HDMI poort erin gezet kan worden. De solderingen/contacten worden na afloop geïnspecteerd met een microscoop.

De PS3 wordt weer in elkaar gezet en getest.

error: Content is protected !!