PlayStation 3 koelpasta vervangen

PlayStation 3 onderhoudsbeurt

Een onderhoudsbeurt door grondige reiniging en de PS3 koelpasta vervangen kan veel onnodige problemen voorkomen. Vooral omdat game consoles een stofzuigend effect hebben en de ventilator roosters dicht kunnen slippen. Vanzelfsprekend kan er door een slechte ventilatie ook niet voldoende gekoeld worden. Heb je het idee dat de PS3 te warm wordt? Of als een stofzuiger klinkt na een paar minuten spelen? Lees dan verder..

 

Wat veroorzaakt een te warm wordende PS3?

Een veel voorkomend warmte probleem van de PS3 (en de PS4) heeft meestal te maken met uitgedroogde koelpasta op de CPU en GPU processor (foto 1). Hierdoor kan de processor zijn warmte niet goed overdragen naar de heatsink (foto 3) met als gevolg dat de temperatuur oploopt. De temperatuur  toename wordt door sensors opgepikt en doorgegeven aan de ventilator die harder zal gaan draaien om de heatsink koeler te maken. Echter heeft dat weinig invloed doordat de oude koelpasta tussen de processor en heatsink slecht geleid en dus de heatsink wél koeler wordt maar de CPU/GPU niet.

Probleem is vrijwel NOOIT uitgedroogde pasta op de heatsink


PS3 koelpasta vervangen

Met name die koelpasta is van groot belang dat het zn werk goed doet. Bij uitgedroogde koelpasta loopt de temperatuur van de processors vaak te hoog op waardoor er op termijn een groter risico is op scheurtjes in de soldeerverbindingen tussen CPU/GPU en het moederbord. Met als gevolg een console die niet meer functioneert, dat defect wordt ook wel YLOD (Yellow Light of Dead) genoemd. Wat weer staat voor algemene hardware fout.

Om dit te herstellen zal er een BGA reball uitgevoerd moeten worden wat een kostbare reparatie is en zeker niet altijd succesvol. Voorkomen is dus zeker in dit geval beter dan genezen!

Wat is een BGA Reball Kort door de bocht;  bij een reball wordt de gehele GPU processor los gesoldeerd, nieuwe loodhoudende soldeer aangebracht en weer vast gesoldeerd op het moederbord. Dit is een ingrijpende reparatie en de kosten zijn al snel 75-100 euro.

Stof ophoping/rookaanslag Consoles zijn gevoelig voor stof ophoping wat je door de zuigende werking maar moeilijk kan voorkomen. Kijk 1 á 2 keer per jaar of de roosters rondom de PS3 nog voldoende lucht doorlaten. Zo niet, dan even de stofzuiger erbij houden. Elektronica kan ook slecht tegen sigaretten rook, deze aanslag versnelt het verouderingsproces van een hoop onderdelen en zorgt ervoor dat stof nog dikker aankoekt.

Wat zijn de symptomen:

  • De ventilator maakt na een 5-10 min. spelen al veel geluid.
  • De ventilator maakt veel geluid maar je voelt weinig warmte afvoer
  • De PS3 geeft een temperatuur waarschuwing en schakelt uit
PS3 koelpasta vervangen
PS3 koelpasta vervangen
PS3 koelpasta vervangen

Tip!

Maak de ventilatie roosters een paar keer per jaar vrij van stof. Wil je ook de binnenkant reinigen? Bedenk dan wel dat het garantiezegel verbroken moet worden en de garantie van Sony stopt! 

Wat doen we bij een onderhoudsbeurt?

De PlayStation 3 wordt volledig gedemonteerd en onderdelen worden stofvrij gemaakt. De oude koelpasta op de CPU/GPU wordt vervangen door hoogwaardige Arctic Silver koelpasta. De PS3 wordt na drogen van de lijm gemonteerd en getest.

error: Content is protected !!