PlayStation 4 HDMI Encoder IC reparatie

PlayStation 4 HDMI Encoder IC reparatie

De HDMI encoder IC is een controller chip die o.a. het beeld en audio signaal naar de HDMI poort (aansluiting HDMI kabel) verstuurd. Een defecte HDMI controller IC wordt veroorzaakt door bv. bliksem inslag of kortsluiting. Maar ook wanneer je een HDMI kabel aansluit of verwijderd als de PS4 nog aanstaat. Dit defect wordt ook wel WLOD genoemd (white light of dead).

Andere oorzaken zijn; een HDMI poort met aangesloten kabel raakt fysiek beschadigt door vallen van de console. Er wordt een kabel geforceerd ingestoken waardoor de pennen in de connector naar binnen schieten en kortsluiting maken. Maar ook de ruis (video) filters die tussen het IC en de HDMI poort zitten kunnen voor problemen zorgen.

 

Diagnose stellen van een defecte HDMI controller IC

Ga eerst na of de PS4 nog normaal opstart en het blauwe pulserende led licht uiteindelijk wit gaat oplichten.  De symptomen van een defecte PS4 HDMI encoder IC zijn namelijk min of meer hetzelfde als bij een defecte HDMI poort.

  • Geen beeld en/of geluid
  • Alleen rood of blauw beeld of sneeuwachtig beeld
  • Lage resolutie kwaliteit, meestal 480P/576P
  • De PS4 led aan de bovenkant geeft wit (pulserend) licht (WLOD)
  • De PS4 schakelt zichzelf uit en aan
Panasonic-Hdmi-Video-Output-Ic-Mn86471a-Chip-Playstation-4-Ps4-Motherboard-713745237
defecte HDMI controller IC
defecte HDMI controller IC

Tip!

Heb je 1 of meerdere bovenstaande klachten? Controleer dan vervolgens de HDMI poort op beschadigingen en sluit de PS4 aan met een andere HDMI kabel en aansluiting op je tv. In 90% van de gevallen is namelijk de HDMI poort de boosdoener.

De PS4 HDMI encoder IC defect en nu?

Indien je nog garantie hebt op het apparaat dan kun je het bij Sony aanbieden voor reparatie. Meestal wordt het gewoon geaccepteerd tenzij er verdenkingen zijn dat het defect door de gebruiker veroorzaakt is. Denk hierbij aan een beschadigde HDMI poort. Reparatie kosten van Sony zijn 150 euro en meestal krijg je dan een gereviseerd toestel terug (dus niet je eigen console). Ander nadeel is dat de reparatie duur 3 tot 6! weken is.

Hoe repareren wij het defect?

Zoals te zien op afbeeldingen is de HDMI chip bij een aantal PS4 modellen verborgen onder een beschermende metalen behuizing. Die behuizing wordt als eerste los gesoldeerd om daarna de chip zelf los te solderen. Vervolgens wordt de nieuwe chip zeer nauwkeurig gepositioneerd en gesoldeerd. Dit is absoluut geen klus voor de onervaren soldeerders en niet uit te voeren zonder het juiste gereedschap.

Er zijn momenteel 2 verschillende IC’s te vinden op de PS4 modellen:

  • PS4 model CUH 10xx/11xx serie IC: MN86471A
  • PS4 model CUH 12xx serie en PS4 PRo IC: MN864729
Veelgestelde vragen

Connect en disconnect een HDMI kabel niet te vaak en doe het alleen als de console en tv uitstaan. Zorg ervoor dat je een kabel met beleid aansluit, zo beschadig je de HDMI poort zelf ook niet.

error: Content is protected !!