PlayStation 4 HDMI reparatie

PlayStation 4 HDMI Reparatie

Wanneer je de PS4 veel verplaatst of per ongeluk een keer laat vallen terwijl de HDMI kabel nog aangesloten is, dan kan het zo zijn dat de  contact pennen in de HDMI connector beschadigt raken. De PlayStation 4 HDMI poort zal dan vervangen moeten worden om weer beeld en geluid te krijgen. PlayStation 4 HDMI poort reparatie is ook nodig als de connector “los” in het moederbord zit.

Je kunt de beschadiging vaak  met het blote oog al zien (zoals op foto 2). De onderste pennen zijn hier verbogen of naar binnen geschoven. Waarschijnlijk doordat een kabel er geforceerd ingestoken is. Reparatie/vervangen van een HDMI connector is een specialistische SMD soldeer klus.  En alleen met het juiste gereedschap goed uit te voeren. De omliggende componenten op het moederbord zijn gevoelig en makkelijk te beschadigen als je niet heel secuur te werk gaat.

HDMI connector reparatie
PlayStation 4 HDMI poort reparatie
PS4 HDMI traces damaged

In het verleden hebben we consoles van klanten aangeboden gekregen die geen SMD ervaring hadden, maar toch zelf een poging gedaan hebben m.b.v een verfbrander en een grofe soldeerbout. Vaak is de toegebrachte schade daardoor onherstelbaar of er gaat dan zoveel tijd en kosten in zitten dat aanschaf van een nieuwe PS4 de betere optie is.

ConsoleReparaties is zeer ervaren op het gebied van SMD solderen en we hebben dan ook de juiste tools in huis om uw PlayStation 4 HDMI poort succesvol te herstellen. De reparatie duurt ongeveer 1 uur, de PS4 kan daarom dezelfde dag weer afgehaald worden.

Tip

Test altijd eerst even met een andere HDMI kabel en aansluiting op de TV, dit om uit te sluiten dat het probleem niet ergens anders ligt.

Symptomen en klachten

  • Geen beeld of geluid maar de PS4 start wel normaal op.
  • De LED pulseert bij inschakelen van blauw naar wit licht (WLOD)
  • PS4 herstart zichzelf na verloop van tijd (soms het geval)
  • De HDMI connector/pennen zijn zichtbaar verbogen of naar binnen gedrukt.
  • De HDMI poort kun je bewegen en is losgebroken van het moederbord.

Heeft uw PS4  soortgelijke symptomen maar is de HDMI  poort niet beschadigd? Dan zit het probleem hoogst waarschijnlijk in de HDMI encoder IC. Deze kan een enkele keer defect raken, bv door bliksem inslag.

Veelgestelde vragen

De HDMI poort is met 4 dikke ground/bevestigings pennen gesoldeerd in het moederbord en heeft 19 data pennen die stuk voor stuk op het moederbord gesoldeerd zijn met loodvrije tin.

Loodvrije tin heeft als eigenschap dat het een hogere smelt temperatuur heeft, dat maakt desolderen van componenten met grote aardvlakken lastiger. Het moederbord absorbeert door die aardvlakken meer warmte waardoor je ook langer en op hoge temperatuur moet verwarmen.

Om dit alles in 1 keer te verwijderen voegen we loodhoudende soldeer toe, dit dient voor betere warmte geleiding en geeft een solide verbinding. Vervolgens gebruiken we een temperatuur regelbaar hete lucht station om de poort in 1 keer eruit verwarmen.

Het moederbord wordt schoongemaakt en de data pennen voorzien van nieuwe soldeer en flux waarna de nieuwe HDMI poort erin gezet kan worden. De solderingen/contacten worden na afloop geïnspecteerd met een microscoop.

De PS4 wordt weer in elkaar gezet en getest.

We gebruiken de nieuwe “v2” sockets die nu ook te zien zijn in het slim model PS4 en de Pro versie.

Deze zijn in tegenstelling tot de oudere “v1” sockets beter omdat de pennen niet meer naar binnen gedrukt kunnen worden wanneer je een kabel aansluit. De V1 sockets zijn door Sony gebruikt in 10xx en 11xx serie PS4.

Voor de oudere modellen gebruiken we ook de betere V2 socket.

error: Content is protected !!