PlayStation 4 Service beurt

PlayStation 4 koelpasta vervangen en onderhoudsbeurt

Een onderhoudsbeurt door grondige reiniging en de PS4 koelpasta vervangen kan veel onnodige problemen voorkomen. Vooral omdat game consoles een stofzuigend effect hebben en de ventilator roosters aardig dicht kunnen slippen. Vanzelfsprekend kan er door een slechte ventilatie ook slechter gekoeld worden.

Heb je het idee dat de PS4 te warm wordt? Of als een stofzuiger klinkt na een paar minuten spelen? Lees dan verder..

 

Wat veroorzaakt een te warm wordende PS4?

Een veel voorkomend warmte probleem van de PS4 (en de PS3) heeft meestal te maken met uitgedroogde koelpasta op de APU (gecombineerde CPU en GPU processor). Hierdoor kan de processor zijn warmte niet goed overdragen naar het aluminium koelprofiel met als gevolg dat de temperatuur oploopt.
De temperatuur  toename wordt door sensors opgepikt en doorgegeven aan de ventilator die harder zal gaan draaien om het koelprofiel koeler te maken.
Echter heeft dat weinig invloed doordat de oude koelpasta tussen de APU en koelprofiel slecht geleid en dus het koelprofiel wél koeler wordt maar de APU niet.


PS4 koelpasta vervangen

Met name die koelpasta is van groot belang dat het zijn werk goed doet. Bij uitgedroogde koelpasta loopt de temperatuur van de APU vaak te hoog op waardoor er op termijn een groter risico ontstaat op scheurtjes in de soldeerverbindingen van de APU processor op het moederbord. Met als gevolg een console die niet meer functioneert, dat defect wordt ook wel BLOD (Blue Light of Dead) genoemd. Wat weer staat voor algemene hardware fout.

Om dit te herstellen zal er een reflow of BGA reball uitgevoerd moeten worden wat een kostbare reparatie is en zeker niet altijd succesvol. Voorkomen is dus in dit geval beter dan genezen!

Wat is een BGA Reball Kort door de bocht;  bij een reball wordt de gehele APU processor los gesoldeerd, nieuwe soldeer aangebracht en weer vast gesoldeerd op het moederbord. Dit is een ingrijpende reparatie en de kosten zijn al snel 100 euro.

Stof ophoping/rookaanslag Consoles zijn gevoelig voor stof ophoping wat je door de zuigende werking maar moeilijk kan voorkomen. Kijk 1 á 2 keer per jaar om de roosters rondom de PS4 nog voldoende lucht doorlaten. Zo niet dan even de stofzuiger erbij doen. Elektronica kan ook slecht tegen sigaretten rook, deze aanslag versnelt het verouderingsproces van een hoop onderdelen en zorgt ervoor dat stof nog dikker aankoekt.

Wat zijn de symptomen:

  • De ventilator maakt na een kwartiertje spelen al veel geluid.
  • De PS4 geeft melding oververhit en schakelt uit.
  • De ventilator maakt veel geluid maar je voelt weinig warmte afvoer.
Ventilator ps4 schoonmaken
PS4 koelpasta vervangen
PS4 koelpasta vervangen

Tip!

Maak de ventilatie roosters een paar keer per jaar vrij van stof. Wil je ook de binnenkant reinigen? Bedenk dan wel dat het garantiezegel verbroken moet worden en de garantie van Sony stopt. 

Hoor je geen ventilator draaien maar schakelt de PS4 uit na een oververhittings melding dan is er iets mis met de ventilator.

Warmte issues bij nieuwere games zoals Call of Duty Cold War? Deze zijn veeleisend van de PS4. Koelpasta vervangen zal dan ook nauwelijks verschil uitmaken. Test met meerdere games om na te gaan wanneer het warmte probleem zich voordoet.

Wat doen we bij een onderhoudsbeurt?

  • De PlayStation 4 wordt volledig gedemonteerd.
  • De onderdelen worden stofvrij gemaakt met behulp van perslucht.
  • Oude koelpasta op de APU wordt vervangen door hoogwaardige Artic Silver koelpasta
  • De PS4 wordt in elkaar gezet en getest.
error: Content is protected !!