PlayStation 4 voeding reparatie

PlayStation 4 voeding reparatie

Heeft u een PS4 console die niet meer wil opstarten of na verloop van tijd zomaar spontaan uitvalt? in de meeste gevallen is dan de interne voeding defect. Of de blauwe led op de PS4 gaat bij inschakelen van de PS4 een halve seconde branden en valt dan uit, dit wordt ook wel BLOD genoemd wordt (Blue Light of Dead). Een defecte PS4 voeding (voeding wordt ook wel PSU genoemd) zien we regelmatig voorbij komen helaas.

De storing komt zeer regelmatig voor en kan veroorzaakt worden door ongedierte die zich in de warme voeding nestelen. Andere oorzaken zijn; defect rakende componenten, warmte afvoer is geblokkeerd of simpelweg een slecht contact makend netsnoer.

 

Diagnose stellen van een defecte PS4 voeding

Een defecte PS4 voeding kun je herkennen aan de blauwe led op de PS4 die een 0.5 sec. oplicht en daarna weer uitdooft. De ventilator zul je ook niet horen draaien en de harde schijf kan een tik geven. Op internet is vaak te lezen dat het probleem BLOD genoemd wordt, wat staat voor een algemene hardware fout. Echter is BLOD meestal gerelateerd aan processor issues (zoals de APU) en daarbij brandt de led ook langer (2-6 sec.) bij inschakelen.


Wat zijn de symptomen:

  • De blauwe led brandt 0.5 sec bij inschakelen van de PS4
  • De PS4 gaat wel aan maar valt na een X aantal minuten weer uit
  • De PS4 valt zonder een pieptoon uit
  • De pS4 schakelt helemaal niet aan
  • Je kunt de PS4 na uitvallen alleen weer inschakelen door het netsnoer opnieuw aan te sluiten.
PS4 voeding reparatie
defecte PS4 voeding
defecte PS4 voeding

Tip!

Herkent u bovenstaande symptomen? Probeer dan eerst een ander netsnoer uit en sluit de PS4 direkt aan op een wand contact doos. Dus niet via een verlengsnoer blok. Gebruik de controller om de PS4 aan te zetten…Geen verschil? Dan kunt u een afspraak maken.

Probleem met de power knop

Een enkele keer wordt het probleem veroorzaakt door een niet goed functionerende aan-uit knop op de PS4. De eerste modellen (10xx en 11xx serie) zijn voorzien van een soft touch knop waarbij je een metalen lipje tegen een koperen vlak op het moederbord drukt. Als dat metaal te veel gebogen is maakt het geen contact meer met als gevolg dat de console niet inschakelt.

Koper kan snel oxideren waardoor het ook minder goed contact maakt. Wanneer de PS4 in een vochtige of rokerige ruimte staat dan kan dat zeker invloed hebben. Schoonmaken met wat alcohol doet dan wonderen.

 

Hoe repareren we een defecte PS4 voeding

We testen de PS4 eerst uit om een indruk van het probleem te krijgen. Vervolgens schroeven we hem open en nemen de voeding uit voor verdere inspectie. Is de voeding te herstellen doordat er bv condensators zijn gaan lekker of uitzetten dan hoeft de complete voeding meestal niet vervangen te worden. Is de oorzaak niet te vinden in de voeding dan zal er een nieuwe geplaatst worden.

error: Content is protected !!