PlayStation 5 DualSense Controller Reparatie

PlayStation 5 DualSense Controller Reparatie

De PlayStation 4 en 5 DualSense controller kennen een aantal veel voorkomende problemen welke meestal goed te verhelpen zijn.  Aangezien de aanschaf van een nieuwe controller nog steeds erg prijzig is, en het vaak buiten de garantie valt, loont het vaak om de PS5 DualSense controller te laten repareren.

Een veel gezien defect is het “driften” van de linker of rechter analoge 3D joystick (duimstick) in de controller. Zowel de PS4 controller als de PS5 controller gaan hier na verloop van tijd last van hebben.

Wat is drifting?

Controller drift is een probleem waarbij de linker of rechter analoge 3D Joystick uit zichzelf willekeurige bewegingen uitvoert. Daardoor kun je moeilijk een gerichte actie uitvoeren met de analoge duim stick. In ruststand wordt de “deadcenter” niet vastgehouden. Het defect wordt bij alle generaties en verschillende fabrikanten gezien.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak  is voornamelijk te vinden bij slijtage van de koolstofbaantje/contactpunten binnen in de analoge duimstick (potentiometer). Daarnaast kan vuiligheid of stof ook een rol spelen. Maar dat is veel minder voor de hand liggend aangezien de contactpunten redelijk goed afgeschermd zijn. Doordat het een frequent voorkomend defect is gaan wij uit van een onderdeel wat van mindere kwaliteit is.

De jongens van Ifixit zijn dieper op het probleem ingegaan en geconstateerd aan de hand van een datasheet aangaande de potentiometer dat het een levenscyclus heeft van 2.000.000 rotaties. In de praktijk betekend dat dit onderdeel gemiddeld 209 dagen goed functioneert. Er wordt dan uitgegaan van 2 uur per dag spelen met een spel wat intensief gebruik maakt van de 3D Joystick, zoals Call of Duty. Meer lezen over dit probleem.

Hoe kun je het (zelf) verhelpen?
Om uit te sluiten dat het geen software of vuil gerelateerd probleem is, kun je zelf een controller/systeem firmware update uitvoeren indien beschikbaar. Verdenk je dat vuil een oorzaak is? Probeer dan de analoge stick met perslucht uit te blazen.

Wat repareren we aan de controller

Als bovenstaande geen oplossing biedt voor het drifting probleem dan zal de analoge duimstick of de potentiometers vervangen moeten worden. Daarvoor zal de behuizing open gemaakt moeten worden en het binnenwerk gedemonteerd. In veel gevallen volstaat om alleen de potentiometers te vervangen, waardoor het goedkoper is dan de gehele analoge duimstick te vervangen. Indien de L3 f R3 functie van de duimstick niet functioneert dan zal de gehele duimstick vervangen moeten worden.
Dit geldt ook voor andere reparaties aan de controller zoals het vervangen van de USBC connector.

Zelf de reparatie uitvoeren?
De analoge 3D duimstick is te bestellen via de website.

PlayStation 5 DualSense Controller Reparatie
PlayStation 5 DualSense Controller Reparatie
PlayStation 5 DualSense Controller Reparatie

Symptomen en klachten

  • De duimstick reageert niet nauwkeurig of beweegt uit zichzelf
  • Het “deadcenter” van de duimstick wordt niet vastgehouden
  • De DualSense controller wil niet opladen
  • De PS5 DualSense controller verbindt niet bekabeld met de PS5
error: Content is protected !!