PlayStation 5 DualSense Controller Reparatie

PlayStation 5 DualSense Controller Reparatie

PlayStation 5 DualSense Controller Reparatie: De PlayStation 4 en 5 DualSense controller kennen een aantal veel voorkomende problemen welke meestal goed te verhelpen zijn.  Aangezien de aanschaf van een nieuwe controller nog steeds erg prijzig is, en het vaak buiten de garantie valt, loont het vaak om de PS5 DualSense controller te laten repareren.

Een veel gezien defect is het “driften” van de linker of rechter analoge 3D joystick (duimstick) in de controller. Zowel de PS4 controller als de PS5 controller gaan hier na verloop van tijd last van hebben. Soms zelf al na 2-3 maanden na aanschaf! Sony heeft dit defect uitgesloten van garantie.

Wat is drifting?

Joystick drift is een probleem waarbij de linker en/of rechter analoge 3D Joystick uit zichzelf willekeurige bewegingen uitvoert. Daardoor kun je moeilijk een gerichte actie uitvoeren met de analoge duim stick. In ruststand wordt de “deadcenter” niet vastgehouden. Het defect wordt bij alle generaties en verschillende fabrikanten gezien. Scuff controllers (foto Scuff Reflex hieronder) hebben hier ook last van aangezien ze in de basis dezelfde onderdelen hebben als een standaard Sony controller.

Scuff Reflex controllerWat is de oorzaak?

De oorzaak  is voornamelijk te vinden door slijtage van de kwetsbare koolstofbaantjes/contactpunten binnen in de analoge joystick (potentiometer). Daarnaast kan vuiligheid of stof ook een rol spelen. Maar dat is veel minder voor de hand liggend aangezien de contactpunten redelijk goed afgeschermd zijn. Het is een frequent voorkomend probleem wat alleen goed verholpen kan worden door de potentiometers te vervangen.

De jongens van Ifixit zijn dieper op het probleem ingegaan en geconstateerd aan de hand van een datasheet aangaande de potentiometer dat het een levenscyclus heeft van 2.000.000 rotaties. In de praktijk betekend dat dit onderdeel gemiddeld 209 dagen goed functioneert. Er wordt dan uitgegaan van 2 uur per dag spelen met een spel wat intensief gebruik maakt van de 3D Joystick, zoals Call of Duty. Meer lezen over dit probleem.

Hoe kun je het (zelf) verhelpen?
Om uit te sluiten dat het geen software of vuil gerelateerd probleem is, kun je zelf een controller/systeem firmware update uitvoeren indien beschikbaar. Verdenk je dat vuil een oorzaak is? Probeer dan de analoge stick met perslucht uit te blazen. Ga hem niet zelf open maken als je het even snel wilt fixen want dat resulteert vaak in meer schade.

Wat repareren we aan de controller

Als bovenstaande geen oplossing biedt voor het drifting probleem dan zal de analoge duimstick of de potentiometers vervangen moeten worden. Daarvoor zal de behuizing open gemaakt moeten worden en het binnenwerk gedemonteerd. In veel gevallen volstaat om alleen de potentiometers te vervangen, waardoor het voordeliger is dan de gehele analoge duimstick te vervangen. Indien de L3 f R3 functie van de duimstick niet functioneert dan zal de gehele duimstick vervangen moeten worden.
Dit geldt ook voor andere reparaties aan de controller zoals het vervangen van de USB-C connector.

Hall Effect joystick: Permanente oplossing voor stickdrift 

Om het drift probleem voorgoed te verhelpen heeft het bedrijf Guli Tech een nieuwe techniek ontworpen als alternatief voor de analoge joystick. Deze heeft geen potentiometers meer op basis van koolstof materiaal, maar op basis van elektro magnetische velden d.m.v magneetjes. Een kleine sensor chip in de joystick herkent de X-Y positie waarin de joystick zich bevindt en vertaalt dat naar de controller. Dit maakt het allemaal veel duurzamer maar zal desondanks niet 10 jaar meegaan, het deel wat je met je duim beweegt kan na verloop van tijd ook wat lam worden. Maar het is zeker wel een grote stap vooruit.

Voordelen:

 • Geen wrijvende delen, dus veel minder slijtage
 • 100mA minder stroom verbruik t.o.v traditionele joystick
 • Lagere weerstand om de stick te bewegen (Hall effect 90g – Standaard stick 110g)
 • Stickdrift is voorgoed verholpen
 • Nauwkeurige precisie dus betere game ervaring
 • te gebruiken in elke PS5 controller
 • Aan te bevelen voor de intensievere gamer
 • 6 maanden garantie

Nadelen:

 • Prijs t.o.v standaard analoge joystick
 • Calibratie is vrijwel altijd nodig om de deadcenter vast te stellen (inbegrepen in de prijs)

 

Zelf de reparatie uitvoeren?
De analoge 3D joystick is te bestellen via de website.
De Hall Effect joystick is te bestellen via de website.

PlayStation 5 DualSense Controller Reparatie
PlayStation 5 DualSense Controller Reparatie
PlayStation 5 DualSense Controller Reparatie

Symptomen en klachten

 • De joystick reageert niet nauwkeurig of beweegt uit zichzelf
 • Het “deadcenter” wordt niet vastgehouden
 • De DualSense controller wil niet opladen
 • De PS5 DualSense controller verbindt niet bekabeld met de PS5
error: Content is protected !!