PlayStation 5 HDMI reparatie

PlayStation 5 HDMI poort Reparatie

Wanneer je de PS5 veel verplaatst, per ongeluk een keer omstoot of laat vallen terwijl de HDMI kabel nog aangesloten is, dan kan het zo zijn dat de contact pennen in de HDMI connector beschadigt raken. De PlayStation 5 HDMI poort zal dan vervangen moeten worden om weer beeld en geluid te krijgen. PlayStation 5 HDMI poort reparatie is ook nodig als de connector “los” in het moederbord zit.

Je kunt de beschadiging vaak met het blote oog al zien. De contacten zijn verbogen of de “kern” is naar binnen gedrukt. Waarschijnlijk doordat er een kabel geforceerd ingestoken is. Reparatie/vervangen van een HDMI connector is een specialistische SMD soldeer klus.  En alleen met het juiste gereedschap zoals een rework station goed uit te voeren. De omliggende componenten op het moederbord zijn gevoelig en makkelijk te beschadigen als je niet heel secuur te werk gaat.

We maken gebruik van de originele PlayStation 5 HDMI connectors

PlayStation 5 HDMI reparatie
PlayStation 5 HDMI poort
PlayStation 5 HDMI vervangen
PS5 HDMI reparatie
PlayStation 5 HDMI reparatie
PS5 HDMI poort repareren

In het verleden hebben we PS4 consoles van klanten aangeboden gekregen die geen SMD micro soldeer ervaring hadden, maar toch zelf een poging gedaan hebben m.b.v een verfbrander en een grove soldeerbout. Nogal een risico voor zo’n duur apparaat.  De toegebrachte schade kan daardoor onherstelbaar zijn of neemt veel meer tijd in beslag waardoor de kosten oplopen.

ConsoleReparaties is zeer ervaren op het gebied van SMD solderen en we hebben dan ook de juiste tools in huis om uw PlayStation 5 HDMI poort succesvol en netjes te herstellen. De reparatie duurt ongeveer 60-75 minuten, de felbegeerde PS5 kan daarom dezelfde dag weer afgehaald worden.

Door Sony laten repareren

Een beschadigde HDMI aansluiting laten repareren door Sony kan niet onder garantie, zij rekenen ongeveer 275 euro voor deze reparatie met een reparatie window van 2-3 weken.

Tip

Test altijd eerst even met een andere HDMI kabel en HDMI aansluiting direkt op de TV, zonder splitters, dit om uit te sluiten dat het probleem niet ergens anders ligt. 

Symptomen en klachten

  • Geen beeld of geluid maar de PS5 start wel normaal op.
  • De LED pulseert bij inschakelen van blauw naar wit licht (WLOD)
  • PS5 herstart zichzelf na verloop van tijd (soms het geval)
  • De HDMI connector/pennen zijn zichtbaar verbogen of naar binnen gedrukt.
  • De HDMI poort kun je bewegen en is losgebroken van het moederbord.

Heeft uw PS5 soortgelijke symptomen maar is de HDMI  poort niet beschadigd? Dan zit het probleem hoogst waarschijnlijk in de HDMI encoder IC. Deze kan een enkele keer defect raken, bv door bliksem inslag, stroomstoring of vaak wisselen van TV.

Veelgestelde vragen

De HDMI poort is met 4 dikke ground/bevestigings pennen gesoldeerd in het moederbord en heeft 19 data pennen die stuk voor stuk op het moederbord gesoldeerd zijn met loodvrije tin.

Loodvrije tin heeft als eigenschap dat het een hogere smelt temperatuur heeft, dat maakt desolderen van componenten met grote aardvlakken lastiger. Het moederbord absorbeert door die aardvlakken meer warmte waardoor je ook langer en op hoge temperatuur moet verwarmen.

Om dit alles in 1 keer te verwijderen voegen we loodhoudende soldeer toe, dit dient voor betere warmte geleiding en geeft een solide verbinding. Vervolgens gebruiken we een temperatuur regelbaar hete lucht station om de poort in 1 keer eruit verwarmen.

Het moederbord wordt schoongemaakt en de data pennen voorzien van nieuwe soldeer en flux waarna de nieuwe HDMI poort erin gezet kan worden. De solderingen/contacten worden na afloop geïnspecteerd met een microscoop.

De PS4 wordt weer in elkaar gezet en getest.

Recent geleden zijn de originele PS5 HDMI poorten op de markt verschenen die we nu ook in huis hebben en gebruiken.
Deze zijn van degelijke bouwkwaliteit en hebben al bewezen goed te functioneren.

We hoeven dus geen concessies meer te doen met de alternatieve PS4 Slim/Pro poorten. Deze functioneerden wel naar behoren in de PS5 maar vergt veel aanpassing om het “passend” te maken.

error: Content is protected !!