PlayStation 5 laser lens reparatie

PlayStation 5 Laser Lens Reparatie

Een veel voorkomend probleem met de Playstation 5 is een defecte PS5 laser/lens. Dit is natuurlijk erg vervelend want je kunt dan alleen nog games spelen die gedownload op de PS5 staan. De laser is een kwetsbaar onderdeel die bij een defect zorgt voor een error code en een continue draaiend disc icoontje.

Heeft u een PS5 met een defecte laser of loopt het spel vaak vast? Dan kunnen wij deze storing snel voor u oplossen. Wij hebben alle type lasers in voorraad waardoor wij tegen een scherp tarief vaak dezelfde dag uw defecte laser kunnen vervangen.

 

Diagnose stellen  van een defecte PlayStation 5 laser

De Blu-ray drive van een PS5 is een gesloten systeem waar vrijwel geen stof in kan komen, het is alleen gevoelig voor sigaren/sigarettenrook. Dit zorgt ook vaker voor een slechter werkende lens dan wanneer een PS5 in een rookvrije omgeving staat. Is de lens willekeurig in het lezen van een (krasvrije) disc, dan is schoonmaken eigenlijk alleen zinvol wanneer de PS5 langdurig in een erg rokerige omgeving staat.

Wat zijn de symptomen:

  • De PS5 leest geen enkele Blu-ray disc meer
  • De PS5 is willekeurig in het opstarten van discs
  • De laadtijden zijn zeer lang
  • Het disc icoontje blijft draaien
  • De PS5 geeft een foutmelding → error code (CE-10005-6)
Read error ps4
PS5 Laser reparatie
PS5 laser reparatie

Tip!

Om uit te sluiten dat een game niet de oorzaak van het probleem is raden we altijd aan om een paar verschillende discs uit te proberen. Geven meerdere games/discs hetzelfde probleem dan kun je de reparatie aanvragen.

Wat veroorzaak een defecte PlayStation 5 laser?

Een laser unit bestaat uit 2 diodes; 1 voor het lezen van CD/DVD’s en de ander voor Blu-ray discs. De laser diodes worden na verloop van tijd slechter waardoor de focus en de tracking afneemt. Anders gezegd; hij wordt minder krachtig en toont willekeurig lees gedrag. De Blu-ray laser diode raakt meestal als eerste defect omdat die vaker belast wordt in een PS5. Films of  audio op CD/DVD worden tegenwoordig nauwelijks meer afgespeeld waardoor die lens meestal nog werkend is.

Gekraste of vuile discs dragen ook bij aan het sneller defect raken. De laser lens moet immers harder werken om de data te kunnen lezen. Een enkele keer kan de lens beschadigt raken door vallen en zelfs systeemupdates konden issues geven.

Hoe repareren we een defecte PS5 laser?

De laser zelf kan niet gerepareerd worden dus zal vervangen worden. Het eerste wat we doen is de console testen en een diagnose stellen. Vervolgens wordt de PS5 gedemonteerd. Daarna kan de BD unit er uitgehaald worden voor inspectie op het mechanisme en vuiligheid. Als er een probleem is met het mechanisme (dus de drive) zullen de kosten ook anders uitvallen. Die info vindt je bij PS5 Blu-ray drive reparatie.

De complete laser unit wordt vervangen en de PS5 wordt weer in geassembleerd en we geven hem een eerste test.

error: Content is protected !!