PlayStation 5 Service beurt

PlayStation 5 liquid metal vervangen en onderhoudsbeurt

Een PS5 service beurt door grondige reiniging en de Liquid Metal vervangen of aanvullen kan veel onnodige problemen voorkomen. Vooral omdat game consoles een stofzuigend effect hebben en de ventilator roosters aardig snel dicht kunnen slippen. Vanzelfsprekend kan er door een slechte ventilatie ook slechter gekoeld worden.

Heb je het idee dat de PS5 te warm wordt? Of als een stofzuiger klinkt na een paar minuten spelen? Lees dan verder..

 

Wat veroorzaakt een te warm wordende PS5?

Een veel voorkomend warmte probleem van de PS5 (en de PS4) heeft meestal te maken met een tekort of geoxideerde liquid metal op de APU (gecombineerde CPU en GPU processor). Hierdoor kan de processor haar warmte niet goed overdragen naar het aluminium koelprofiel met als gevolg dat de temperatuur oploopt.
De temperatuur  toename wordt door sensors opgepikt en doorgegeven aan de ventilator die harder zal gaan draaien om het koelprofiel/APU koeler te maken.
Echter heeft dat weinig invloed doordat de oude (geoxideerde) liquid metal tussen de APU en koelprofiel slecht geleid en dus het koelprofiel wél koeler wordt door de ventilator maar de APU niet.


PS5 liquid metal vervangen

Met name die liquid metal is van groot belang dat het zijn werk goed doet. Bij een tekort of slechte spreiding loopt de temperatuur van de APU vaak te hoog op waardoor er op termijn een groter risico ontstaat op scheurtjes in de soldeerverbindingen van de APU processor op het moederbord. Met als gevolg een console die niet meer functioneert, dat defect wordt ook wel BLOD (Blue Light of Dead) genoemd. De APU kan door ongelijkmatige koeling zelfs onherstelbaar defect raken.

Om gebroken soldeer verbindingen te herstellen zal er een reflow of BGA reball uitgevoerd moeten worden wat een kostbare reparatie is en zeker niet altijd succesvol. Voorkomen is dus in dit geval beter dan genezen!

Wat is een BGA Reball Kort door de bocht;  bij een reball wordt de gehele APU processor los gesoldeerd, nieuwe soldeer aangebracht en weer vast gesoldeerd op het moederbord. Dit is een ingrijpende reparatie en de kosten zijn daar ook na.

Stof ophoping/rookaanslag Consoles zijn gevoelig voor stof ophoping wat je door de zuigende werking maar moeilijk kan voorkomen. Kijk 1 á 2 keer per jaar om de roosters rondom de PS5 nog voldoende lucht doorlaten. Zo niet dan even de stofzuiger erbij doen. Elektronica kan ook slecht tegen sigaretten rook, deze aanslag versnelt het verouderingsproces van een hoop onderdelen en zorgt ervoor dat stof nog dikker aankoekt.

Wat zijn de symptomen:

  • De ventilator maakt na 5-15 minuten spelen al veel geluid.
  • De PS5 geeft melding oververhit en schakelt uit.
  • De ventilator maakt veel geluid maar je voelt weinig warmte afvoer.
PS5 Service beurt
PS5 Service beurt
PS5 Service beurt

Tip!

Maak de ventilatie roosters een paar keer per jaar vrij van stof. Wil je ook de binnenkant reinigen? Bedenk dan wel dat het garantiezegel verbroken moet worden en de garantie van Sony stopt. Belangrijkste is om de console horizontaal te plaatsen! Op die manier voorkom je “kale” plekken en oxidatie vorming op de APU processor. Liquid metal heeft de eigenschap om na verloop van tijd weg te zakken en dat voorkom je simpel door horizontale plaatsing.

Hoor je geen ventilator draaien maar schakelt de PS5 uit na een oververhittings melding dan is er iets mis met de ventilator.

Warmte issues alleen bij zware games zoals Fortnite? Deze zijn veeleisend voor de PS5. Liquid metal vervangen kan het verschil maken. Test met meerdere games om na te gaan wanneer het warmte probleem zich voordoet.

Wat doen we bij een PS5 service beurt?

  • De PlayStation 5 wordt volledig gedemonteerd.
  • De onderdelen worden stofvrij gemaakt met behulp van perslucht.
  • Oude liquid metal op de APU wordt vervangen/aangevuld door hoogwaardige Grizzly Thermal Conductonaut
  • De PS5 wordt in elkaar gezet en getest.

Om de hoeveel tijd moet ik mijn Playstation 5 laten onderhouden?

  • Hier staat geen tijdslimiet voor, de PS5 geeft dit zelf aan. Wanneer u hoort dat de ventilator veel toeren en geluid begint te maken dat is het weer tijd voor een PS5 Service beurt. Afhankelijk van hoe schoon de omgeving is waar de PS5 staat en hoeveel ermee word gespeeld kan dit bij de een al na een jaar zijn en bij de ander pas na 3 jaar.
  • Daarnaast is de Playstation 5 in de zomer automatisch veel warmer dan dat deze op een koude winterdag zal zijn, het kan daarom geen kwaad om de Playstation om de zoveel tijd een goed te laten schoonmaken, dit verlengt aanzienlijk de levensduur van de Playstation, voorkomt oververhitting problemen en het Blue light of death syndroom.

</s

</s

error: Content is protected !!