Xbox One HDMI Reparatie

Xbox One HDMI Reparatie

Wanneer je de Xbox One veel verplaatst of per ongeluk een keer laat vallen terwijl de HDMI kabel nog aangesloten is, dan kan het zo zijn dat de  contact pennen in de HDMI connector beschadigt raken. De Xbox One HDMI poort zal dan vervangen moeten worden om weer beeld en geluid te krijgen. Xbox One HDMI reparatie is ook nodig als de connector “los” in het moederbord zit.

Je kunt de beschadiging vaak met het blote oog al zien. De contacten zijn verbogen of naar binnen geschoven. Waarschijnlijk doordat een kabel er geforceerd ingestoken is. Reparatie/vervangen van een HDMI connector is een specialistische SMD soldeer klus.  En alleen met het juiste gereedschap goed uit te voeren. Omliggende componenten op het moederbord zijn gevoelig en makkelijk te beschadigen als je niet heel secuur te werk gaat.

Xbox One HDMI reparatie
XBOX ONE HDMI Connector reparatie
Xbox One HDMI poort reparatie

In het verleden hebben we consoles van klanten aangeboden gekregen die geen SMD ervaring hadden, maar toch zelf een poging gedaan hebben m.b.v een verfbrander en een grove soldeerbout. Vaak is de toegebrachte schade daardoor onherstelbaar of er gaat dan zoveel tijd en kosten in zitten dat aanschaf van een nieuwe Xbox One de betere optie is.

ConsoleReparaties is zeer ervaren op het gebied van SMD solderen en we hebben dan ook de juiste tools in huis om uw Xbox One HDMI poort succesvol te herstellen. De reparatie duurt ongeveer 1 uur, de console kan daarom dezelfde dag weer afgehaald worden.

Tip

Test altijd eerst even met een andere HDMI kabel en aansluiting op de TV, dit om uit te sluiten dat het een extern probleem is.

Symptomen en klachten

  • Geen beeld of geluid maar de Xbox One start wel normaal op.
  • Xbox One herstart zichzelf na verloop van tijd (soms het geval)
  • De HDMI connector/pennen zijn zichtbaar verbogen of naar binnen gedrukt.
  • HDMI poort kun je bewegen en is losgebroken van het moederbord.

Heeft uw Xbox One soortgelijke symptomen maar is de HDMI  poort niet beschadigd? Dan zit het probleem hoogst waarschijnlijk in de HDMI Retimer Encoder IC. Deze kan defect raken, bv door bliksem inslag, stroom storingen of vaak wisselen van HDMI kabel.

Veelgestelde vragen

De HDMI poort is met 4 dikke ground/bevestigings pennen gesoldeerd in het moederbord en heeft 19 data pennen die stuk voor stuk op het moederbord gesoldeerd zijn met loodvrije tin.

Loodvrije tin heeft als eigenschap dat het een hogere smelt temperatuur heeft, dat maakt desolderen van componenten met grote aardvlakken lastiger. Het moederbord absorbeert door die aardvlakken meer warmte waardoor je ook langer en op hoge temperatuur moet verwarmen.

Om dit alles in 1 keer te verwijderen voegen we loodhoudende soldeer toe, dit dient voor betere warmte geleiding en geeft een solide verbinding. Vervolgens gebruiken we een temperatuur regelbaar hete lucht station om de poort in 1 keer eruit verwarmen.

Het moederbord wordt schoongemaakt en de data pennen voorzien van nieuwe soldeer en flux waarna de nieuwe HDMI poort erin gezet kan worden. De solderingen/contacten worden na afloop geïnspecteerd met een microscoop.

De Xbox One wordt weer in elkaar gezet en getest.

Dit zijn dezelfde kwalitatief goede connectors waarmee de Xbox oorspronkelijk voorzien zijn.

error: Content is protected !!