Xbox One S/X HDMI Retimer IC reparatie

Xbox One S/X HDMI Retimer IC reparatie

De HDMI retimer IC is een controller chip die o.a. het beeld en audio signaal naar de HDMI poort (aansluiting HDMI kabel) verstuurd. Een defecte HDMI controller IC wordt veroorzaakt door bv. bliksem inslag of kortsluiting. Maar ook wanneer je een HDMI kabel aansluit of verwijderd als de Xbox One S/X nog ingeschakeld is.

Andere oorzaken zijn; een HDMI poort met aangesloten kabel raakt fysiek beschadigt door vallen van de console. Er wordt een kabel geforceerd ingestoken waardoor de pennen in de connector naar binnen schieten en kortsluiting maken. Maar ook de ruis (video) filters die tussen het IC en de HDMI poort zitten kunnen voor problemen zorgen.

Diagnose stellen van een defecte HDMI Retimer IC

Ga eerst na of de Xbox One S/X nog normaal opstart.  De symptomen van een defecte Retimer encoder IC zijn namelijk min of meer hetzelfde als bij een defecte HDMI poort. De Xbox One original heeft dit onderdeel niet op het moederbord.

  • Geen beeld en/of geluid
  • Alleen rood of blauw beeld of sneeuwachtig beeld
  • Lage resolutie kwaliteit, meestal 480P/576P
  • De Xbox One S/X schakelt zichzelf na een korte periode uit
Xbox One S/X HDMI Retimer reparatie
Xbox One S/X HDMI Retimer reparatie
Xbox One S/X HDMI Retimer reparatie

Tip!

Heb je 1 of meerdere bovenstaande klachten? Controleer dan vervolgens de HDMI poort op beschadigingen en sluit de Xbox One S/X aan met een andere HDMI kabel en aansluiting op je tv. In 90% van de gevallen is namelijk de HDMI poort de boosdoener.

De Xbox One S/X HDMI Retimer defect en nu?

Indien je nog garantie hebt op het apparaat dan kun je het bij Microsoft aanbieden voor reparatie. Meestal wordt het gewoon geaccepteerd tenzij er verdenkingen zijn dat het defect door de gebruiker veroorzaakt is. Denk hierbij aan een beschadigde HDMI poort. Reparatie kosten van Microsoft zijn rond de 150-200 euro en meestal krijg je dan een gereviseerd toestel terug (dus niet je eigen console). Ander nadeel is dat de reparatie duur 3 tot 6! weken is.

Hoe repareren wij het defect?

De Xbox One S/X wordt gedemonteerd en het HDMI circuit  op het moederbord doorgemeten om vast te stellen waar het defect zich bevindt. Als vastgesteld is dat de chip het probleem veroorzaakt zal deze met een rework station vervangen worden. Vervolgens wordt ook de koelpasta op de CPU/GPU processor vervangen en de alles stofvrij gemaakt. Daarna testen en assembleren.

Er zijn momenteel 2 verschillende IC’s te vinden:

  • Xbox One X: TDP158
  • Xbox One S: 75DP159
Veelgestelde vragen

Connect en disconnect een HDMI kabel niet te vaak en doe het alleen als de console en tv uitstaan. Zorg ervoor dat je een kabel met beleid aansluit, zo beschadig je de HDMI poort zelf ook niet.

error: Content is protected !!