Xbox One S/X Laser Lens reparatie

Xbox One S/X Laser Lens reparatie

Een regelmatig voorkomend probleem met de Xbox One S/X is een defecte laser/lens. Dit is natuurlijk erg vervelend want je kunt dan alleen nog digitale downloads afspelen. De laser is een kwetsbaar onderdeel dat bij een defect zorgt voor een error code of een continue draaiend disc icoontje.

Heeft u een Xbox One S/X met lees problemen of loopt het spel regelmatig vast? Dan kunnen wij deze storing snel voor u oplossen. Wij hebben alle type laser in voorraad waardoor wij tegen een scherp tarief vaak dezelfde dag uw defecte laser kunnen vervangen.

Diagnose stellen  van een defecte Xbox One S/X laser lens

De Blu-ray drive van een Xbox One S/X is een gesloten systeem waar vrijwel geen stof in kan komen, het is alleen gevoelig voor sigaren/sigarettenrook. Dit zorgt ook vaker voor een slechter werkende lens dan wanneer de console in een rookvrije omgeving staat. Is de lens willekeurig in het lezen van een (krasvrije) disc, dan is schoonmaken eigenlijk alleen zinvol wanneer de Xbox langdurig in een erg rokerige omgeving staat.

Wat zijn de symptomen:

  • De Xbox One S/X leest geen enkele Blu-ray disc meer
  • De console is willekeurig in het opstarten van discs
  • De laadtijden zijn zeer lang
  • Het disc icoontje blijft draaien
  • De Xbox One S/X geeft een foutmelding
Defecte Xbox One S/X laser lens
Defecte Xbox One S/X laser lens
Defecte Xbox One S/X laser lens

Tip!

Om uit te sluiten dat een game niet de oorzaak van het probleem is raden we altijd aan om een paar verschillende discs uit te proberen. Geven meerdere games/discs hetzelfde probleem dan kun je de reparatie aanvragen.

Wat veroorzaak een defecte Xbox One S/X laser lens

Een laser unit bestaat uit 2 diodes; 1 voor het lezen van cd/dvd’s en de ander voor Blu-ray discs. De laser diodes worden na verloop van tijd slechter waardoor de focus en de tracking afneemt. Anders gezegd; hij wordt minder krachtig en toont willekeurig lees gedrag. De Blu-ray laser diode gaat meestal al eerste stuk omdat die vaker belast wordt in een console. Films of  audio op cd/dvd worden tegenwoordig nauwelijks meer afgespeeld waardoor die lens meestal nog werkend is.

Gekraste of vuile discs dragen ook bij aan het sneller defect raken. De laser lens moet immers harder werken om de data te kunnen lezen. Een enkele keer kan de lens beschadigt raken door vallen en zelfs systeemupdates konden issues geven.

Hoe repareren we een Defecte Xbox One S/X laser lens

De laser zelf kan niet gerepareerd worden dus zal vervangen worden. Het eerste wat we doen is de console testen en een diagnose stellen. Vervolgens wordt het gedemonteerd. Daarna kan de BD unit er uitgehaald worden voor inspectie op het mechanisme en vuiligheid. Als er een probleem is met het mechanisme (dus de drive) zullen de kosten ook anders uitvallen.

De complete laser unit wordt vervangen en de Xbox One wordt weer in elkaar gezet en we geven hem een eerste test.

error: Content is protected !!