Xbox Series S/X HDMI Retimer IC reparatie

Xbox Series S/X HDMI Retimer IC reparatie

De HDMI retimer IC is een controller chip die o.a. het video en audio signaal naar de HDMI poort (aansluiting HDMI kabel) verstuurd. Een defecte HDMI controller IC wordt veroorzaakt door bv. bliksem inslag of kortsluiting. Maar ook wanneer je een HDMI kabel aansluit of verwijderd als de Xbox Series S/X nog ingeschakeld is.

Andere oorzaken zijn; een HDMI poort met aangesloten kabel raakt fysiek beschadigt door vallen van de console. Er wordt een kabel geforceerd ingestoken waardoor de pennen in de connector naar binnen schieten en kortsluiting maken. Maar ook de anti-ruis (video) filters die tussen het IC en de HDMI poort zitten kunnen voor problemen zorgen.

Diagnose defecte Xbox Series S/X HDMI Retimer reparatie

Ga eerst na of de Xbox Series S/X nog normaal opstart.  De symptomen van een defecte Retimer encoder IC zijn namelijk min of meer hetzelfde als bij een defecte HDMI poort.

  • Geen beeld en/of geluid
  • Alleen rood of blauw beeld of sneeuwachtig beeld
  • Lage resolutie kwaliteit, meestal 480P/576P
  • De Xbox Series S/X schakelt zichzelf na een korte periode uit
Xbox Series S/X HDMI Retimer reparatie
Xbox Series S/X HDMI Retimer reparatie
Xbox Series S/X HDMI Retimer reparatie

Tip!

Heb je 1 of meerdere bovenstaande klachten? Controleer dan vervolgens de HDMI poort op beschadigingen en sluit de console aan met een andere HDMI kabel en aansluiting op je tv. In 90% van de gevallen is namelijk de HDMI poort de boosdoener.

De Xbox Series S/X HDMI Retimer defect en nu?

Indien je nog garantie hebt op het apparaat dan kun je het bij Microsoft aanbieden voor reparatie. Meestal wordt het gewoon geaccepteerd tenzij er verdenkingen zijn dat het defect door de gebruiker veroorzaakt is. Denk hierbij aan een beschadigde HDMI poort. Reparatie kosten van Microsoft zijn rond de 200-250 euro en meestal krijg je dan een gereviseerd toestel terug (dus niet je eigen console). Ander nadeel is dat de reparatie duur 3 tot 6! weken is.

Hoe repareren wij het defect?

De Xbox Series S/X wordt gedemonteerd en het HDMI circuit  op het moederbord doorgemeten om vast te stellen waar het defect zich bevindt. Als vastgesteld is dat de chip het probleem veroorzaakt zal deze met een rework station vervangen worden. Vervolgens wordt ook de koelpasta op de CPU/GPU processor vervangen en de alles stofvrij gemaakt. Daarna testen en assembleren.

Veelgestelde vragen

Connect en disconnect een HDMI kabel niet te vaak en doe het alleen als de console en tv uitstaan. Zorg ervoor dat je een kabel met beleid aansluit, zo beschadig je de HDMI poort zelf ook niet.

error: Content is protected !!